АМАРАНТЪТ:

Наричат го още идеалното растение на 21-ви век

 

Амарантът е древна зърнена култура; ядат се всичките й части, а днес се отглежда и като декоративно растение. Днешните ботаници различават 65 вида амарант.

Много хора познават това растение като бурен, който ние, българите,  наричаме щир. Но малко хора знаят, че то има много лечебни качества. В древността го наричали “златното зърно на Бога”.

Летописите разказват, че древните руси живеели до дълбока старост и в добро здраве благодарение на амаранта.

Днес е открит документ, според който Петър Първи забранил на руснаците да отглеждат амарант и да употребяват арамантов хляб, който бил основна храна на народа.

 

Даряващият безсмъртие

Да направим морфологичен анализ на думата амарант: Мара – е богинята на смъртта у древните руси и ариите;  представката а – означава отрицание – например морален и а-морален. Така че думата амарант означава отричащ смъртта, т.е. даряващ безсмъртие.

Воините носели амарант със себе си по време на  тежки походи, тъй  като той им давал сила, укрепвал телата и духа им; използвали семената и листата на растението.

Амарантът е едногодишно растение от семейство амарантови, високо 20-80 см, с продълговати яйцевидни  листа, които са жълтеникави или сивкави със зелен оттенък, но могат да бъдат и червеникави. То цъфти от началото на юни до края на есента.

Амарантът е пренесен в Европа от Северна Америка по търговските канали. Днес той е  разпространен в европейската част на бившия Съветски съюз, има го в Западен и Източен Сибир, Кавказ и Средна Азия.

В Древна Индия с амарант лекували кралската аристокрация и  го наричали “рамадана”, което означава “дарен от Бога”.

 

ОЧАКВАЙТЕ НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО “РАСПЕР”  “НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ”

Categories: Uncategorized