МАЗНО НЕ ЗНАЧИ ВРЕДНО. РЕАБИЛИТАЦИЯ НА КРАВЕТО МАСЛО И СМЕТАНАТА


Защо са полезни сметаната и кравето масло

 

Някои млечни продукти през последните десетилетия изнервиха човечеството. И днес учени и обикновени хора спорят дали са полезни или вредни сметаната и кравето масло.

 

Кравето масло

 

Най-много се обсъжда кравето масло. Имаше призиви на диетолози да не се яде, тъй като то е калорично и е богато на холестерин, освен това съдържа малко от полезните полиненаситени мастни киселини, на които са богати растителните продукти. Дълго време кравето масло беше забранено за хора с атеросклероза, хипертония, болести на черния дроб и жлъчните пътища.

Действително маслото е калорично и богато на холестерин – около 0,3 грама на 100. Но то съдържа и много фосфолипиди (лецитин), които са антагонисти на холестерина. В последни изследвания учените изясниха, че не холестеринът е причината за атеросклеротичните плаки. По-важното е в какво състояние се намира той. Ако той е “течен”, а не “гъст”, не се отлага по стените на кръвоносните съдове. За да не боледуваме от атеросклероза, трябва да употребяваме продукти, богати на лецитин, каквото е кравето масло.

Фосфолипидите регулират и нормализират мастния обмен в организма. Т.е. по своята химическа същност кравето масло е средство срещу затлъстяване. Полиненаситените мастни киселини в маслото са малко, но това не е достатъчен мотив да го отричаме.

Така че кравето масло не е вредно, както се смяташе дълго време, а е полезно. Дневната норма е 50 грама на ден.

 

Сметаната

 

Фосфолипидите в сметаната са повече, отколкото в кравето масло, а холестеринът е по-малко. Т.е. сметаната има много полезни свойства. Ако по някаква причина лекарят ограничи в менюто ни кравето масло, можем да го заменим със сметана, тъй като калоричността на сметаната е 5-6 пъти по-ниска от кравето масло. Освен това мазнините в сметаната са в по-раздробен вид, което означава, че не напрягат нашия организъм при преработването им. Заедно с органичните киселини те се превръщат в много полезен тандем за храносмилателния тракт. Те могат да върнат апетита след тежки болести, усилват отделянето на жлъчка, помагат в изпразването на червата, участват в оздравяването. Затова сметаната се включва дори в строгите диети. Подобно на кравето масло и сметаната не е “отрова”, както ни убеждаваха досега.

 

Изварата

 

Изварата има щастлива съдба. Никой не се е съмнявал в нейната полезност.

Става дума, разбира се, за натуралната извара, а не за сурогата, който срещаме в нашите магазини. Натуралната извара се усвоява добре от организма. Някои изследователи смятат дори, че се усвоява по-бързо дори от яйчния белтък. Изварата, подобно на маслото и сметаната, съдържа достатъчно липотропни вещества – холин, лецитин и метионин, но калоричността й е по-ниска, затова се препоръчва за профилактика на атеросклерозата и затлъстяването на черния дроб.

Още едно достойнство на изварата е калцият. В нея той е успешно балансиран с фосфора, благодарение на което се усвоява добре. С извара се хранят тежко болни, изтощени хора, тя се препоръчва при остеопороза и счупване на кости, при диабет, болести на черния дроб, жлъчните пътища и задстомашната жлеза. На практика изварата няма никакви противопоказания.

 

 

 

 

 

Comments & Responses

Comments are closed.