КАК КГБ ЛИКВИДИРА СТЕПАН БАНДЕРА


 

На 15 октомври 1959 г. по време на операция, организирана от КГБ, е убит лидерът на украинските националисти Степан Бандера.  в мюнхенска болница е докаран човек, чието лице е обляно в кръв; името му е Штефан Попел. Лекарите не успяват да го спасят. Пострадалият има травма в основата на черепа, получена при падането, но всъщност причината за смъртта му е парализа на сърцето.

Полицаите установяват самоличността на починалия – Степан Бандера, лидерът на украинските националисти. При аутопсията става ясно, че е отровен с цианкалий…

 

Как се ражда Организацията на украинските националисти (ОУН)?

 

Организацията на украинските националисти е създадена в Западна Украйна през 1929 г. като ответна реакция срещу натиска на полските власти срещу украинското население в Галиция. Според договора от 1921 г. Полша се задължава да даде на украинците равни права с поляците и автономия. Всъщност поляците извършват срещу галичаните насилствена асимилация, ополячване и окатоличване, в органите на самоуправлението се назначават само поляци, в училищата – учители поляци…

Украинското население в Галиция отговаря с масови акции – отказ да плаща данъци,  избори, служба в армията; то извършва диверсионни акции – участва в подпалването на военни складове, държавни учреждения, нападения срещу жандармерия и др.

 

Кой е Степан Бандера?

 

Бандера е роден през 1909 г. в семейството на гръко-католически свещеник, който е привърженик на независимостта на Украйна. Още в четвърти клас Степан става член на полулегална националистическа организация, участва в организирането на бойкоти и саботажи срещу полските власти. През 1929 г. става член на ОУН. Благодарение на организаторските си способности Бандера бързо се превръща в  лидер. През 30-те години му възлагат организирането на бойни и терористични акции. Бандера смята за врагове не само Полша, но и Съветския съюз. Организира убийството на секретаря на съветското консулство в Лвов – А. Майлов, през октомври 1933 г., и на министъра на вътрешните работи на Полша – през юни 1934 г.

От 1939 г. Бандера е признат лидер на революционното крило на ОУН и ръководител на нелегалното националистическо движение в Западна Украйна.

През есента на 1949 г. Върховният съд на Съветския съюз на закрито заседание осъжда Степан Бандера на смърт.

 

Ликвидаторът – Богдан Сташински

 

През май 1958 г. в Ротердам се събира цялото ръководство на ОУН. На 23 май на градското гробище, до гроба на основателя на организацията Евгений Коновалец е организиран траурен митинг, посветен на 20-годишнината от гибелта му. На 23 май 1938 г. Коновалец е убит от агента на НКВД – Павел Судоплатов. На митинга Бандера държи реч. Сред присъстващите е и Ханс Йоахим Будайт, родом от Дортмунд, а всъщност е агентът на КГБ на Богдан Сташински, получил поръчението да ликвидира лидера на ОУН.

Членът на ОУН Сташински е вербуван от НКВД през 1950 г. На него приписват убийството на един от лидерите на ОУН Лев Ребет; от 1958 г. целта му  Бандера. В Ротердам единствената му задача е да види в лицето “обекта” на бъдещото убийство.

През май 1959 г. Сташински пристига в Мюнхен, където по оперативни данни на КГБ живее Бандера. През октомври Сташински установява адреса му. Агентът на КГБ получава оръжие, което има спусков механизъм, който съдържа ампули цианкалий. Под действието на праховия заряд с ниска мощност ампулите се счупват и отровата се изстрелва на разстояние около един метър. Изпълнителят на операцията преди това приема противоотрова.

 

Ликвидацията

 

На 15 октомври Сташински изпреварва Бандера, влиза във входа на сградата и изкачва няколко стъпала. След като хлопва входната врата, той поема таблетката противоотрова и започва да слиза. Изравнява се с Бандера и изстрелва струята отрова срещу него. Без да забавя крачки и без да се оглежда, агентът се насочва към изхода…

В Москва председателят на КГБ А. Шелепин лично поздравява Сташински с успешно изпълнената задача и му връчва орден…

На 12 август 1961 г. заедно със съпругата си Инга Пол Сташински бяга в Западен Берлин. Той се предава на полицията  и иска политическо убежище. Разказва на властите за акциите, в които е унищожавал националисти по поръчение на Кремъл. Сташински е осъден на осем години затвор.

Съдът се провежда в Карлсруе и има широк отглас в Европа; стига и до Съветския съюз. Александър Шелепин е свален от поста шеф на КГБ и  заедно с него още 17 служители с най-висок ранг.

Сташински лежи в затвора само четири години. След като излиза оттам, следите му се губят. Има слухове, че чрез пластични операции му променили външността и след това заминал за ЮАР.

 

Значението на ОУН за Украйна

 

  1. ОУН няма никаква външна поддръжка.
  2. Отрядите на организацията са разпокъсани.
  3. Срещу националистическата нелегална организация се борят НКВД, Държавна сигурност и СМЕРШ.
  4. Нелегалното движение в Украйна е разгромено и днес предизвиква спорове.

Бандера до последния ден в живота си е привърженик на борбата със съветската власт. Съвременниците му твърдят, че бил харизматичен лидер, който можел да убеждава и води хората след себе си. Най-добрите представители на украинския народ го следват и са готови да умрат по зова на Бандера. Мирното население дава много жертви; всеки, който помага на бандеровците, се наказва сурово. Десетки хиляди са репресирани, попадат в затвори и лагери или са изселени.

Comments & Responses

Comments are closed.