В АРКТИКА ВЕЧЕ ЗАПОЧВА ВОЙНАТА ЗА РЕСУРСИТЕ


 

 

Американският държавен секретар Хилари Клинтън направи голямо европейско турне. В Норвегия освен Осло тя посети и малкия 70-хиляден северен град Тромсьо, чието име напоследък се споменава често в световните СМИ. Светът разбра, че този град е столица на Арктика. Хилари посочи, че Арктика е собственост на цялото човечество и че време всички страни да започнат да “сеят мир” тук и да изпълняват договорите по защита на околната среда.

Думите на Клинтън едва ли щяха да направят впечатление, ако нямаше няколко “но”. Първо от 1996 г. действа Арктически съвет, който представлява интересите на седем държави членки – Русия, Канада, Норвегия, САЩ, Дания, Исландия, Швеция и Финландия, които водят активна борба за Арктика. Второ, ако Арктика получи статута на обща за държавите територия, броят на желаещите да проучват просторите й и да търсят богати находища ще се увеличи, а това може да доведе до влошаване на екологията й. Китай също се грижи за чистотата на Арктика…Твърденията на Хилари Клинтън, че Арктика е общосветовно достояние са повече от лукави. САЩ много добре разбират, че в момента много голяма сила в там е Русия. Усвояването на шелфа от страна на Руската федерация явно не влиза в плановете на Запада, затова САЩ решиха да разиграят своята нова карта, т.е. да дадат на Арктика статута на общосветовна територия. Тирадата на Клинтън за Арктика има следния подтекст: “Арктика трябва да остане територия на интересите на САЩ и все повече да се изплъзва от ръцете на Русия.”

Американците методично изпълняват плановете си. Увеличиха числения си контингент на Аляска. Освен най-големия обект на противоракетната отбрана, тук са разположени мотопехотна и аеромобилна бригада, пет ескадрили изтребители, много кораби на бреговата охрана, през пролетта на 2012 г. започна доставянето на модернизираните изтребители F-22 Raptor за обединената база Елмендорф-Ричардсън. С поддръжката на Великобритания се извършва милитаризацията на Канада, на която страните от НАТО залагат за Арктическия регион. Премиерът на Канада заяви, че в близко време на арктическите территории на страната трябва да се създадат нови военни учебни центровее за провеждане на войскови спецоперации в Арктика.  На Бафиновата земя Канада планира да изгради нова военна база, която ще се превърне в главен контролен пункт на влизащите и излизащите в Северния ледовит океан кораби. С помощта на НАТО се очаква Канада да построи девет кораба за патрулиране в арктическата зона.

Въпреки изявленията на г-жа Клинтън и предложенията на Великобритания и Канада, Канада има свои сметки и свое мнение, което не съвпада с мнението на Лондон и Вашингтон. Канада, както и Русия, смятат Арктика да се раздели по секторния принцип. Канада обаче се смята за собственик на Северния полюс. Затова мнението на Отава е много специфично: ще участва в ученията на НАТО, ще приема финансова помощ от САЩ и Великобритания, но при първа възможност ще се постарае да забие своя флаг на Северния полюс и да изгради свои бази там. Едва ли Вашингтон ще разреши това да се случи. Просто в момента Канада е нужна на американците като плацдарм за експанзията си в Арктика. В изказването си г-жа Клинтън намекна, че американската поддръжка в този случай не е безвъзмездна.

През март тази година на север от Норвегия бяха проведении натовски учения с участието на повече от 16000 военнослужещи. Името на ученията е «Студен отговор 2012», а направлението им – «Отработване на действия на войските на НАТО в зимни условия». Русия смята, че тези учения са насочени срещу нея…

Думите на Клинтън за това, че вече е време в Арктика да започне процесс на «посяване на мир», еднозначно определят с какви цели се провеждат мащабните учения: да покажат на Русия, че ще й се наложи да преразгледа плановете си по усвояването на арктическия шелф. Западът започна да се интересува от Арктика, след като руски учении очертаха границите на континенталния шелф, който е собственост на Русия, и забиха на дъното на Северния ледовит океан руския флаг. Така Русия показа, че не поддържа мнението за правото на всяка държава в света върху арктическите богатства.

Руски експерти задават въпроса: ако САЩ се опитват да обявят Арктика за наддържавно образувание и право на експлоатация на недрата й има всяка страна, защо Вашингтон не даде такъв статут например на Мексиканския залив или Аляска… Например да дадат демилитаризираната зона от Флорида до Юкатан с право например Китай и Русия да усвояват местните ресурси?!

Русия въобще няма намерение да отстъпва нито на крачка от своята Арктическа стратегия, разработена до 2020 г. Един от пунктовете в нея е положението «да отстоява националните си интереси и стратегически приоритети (на Аляска) в строго съответствие със законодателството на РФ…»

 

Военное обозрение

 

 

 

 

Comments & Responses

Comments are closed.