САЩ И РУСИЯ ПРЕД СХВАТКА


 

 

На последната среща  Владимир Путин и Барак Обама  не можеха да се гледат в очите.  Какво се случва? – питаха журналистите. В медиите се появиха информации, че двете велики сили както никога досега са толкова близо до фаталните действия.

Вашингтон разбра, че няма да получи резолюция за Сирия, затова има намерение да окаже натиск за удар по Иран. Защото в края на краищата не Сирия е интересна за САЩ, а Иран. Щатите вече прехвърлят войски в Кувейт, а оттам до границата с Иран има само 80 км. Частите, които Обама обеща да изведе от Афганистан, сега ще бъдат предислоцирани в Кувейт.

Първите 15 хиляди военнослужещи вече получиха заповед за предислокацията. В редакциите на западни СМИ цари командировъчно настроение. Всичко върви в посока към влошаване на обстановката в района.

Путин  заяви, че с никого не би тръгнал на разузнаване, като се пошегува, че “вече не служи”. Светът не разбра шегата му, но изостри вниманието си. Той трябваше внимателно да слуша какво говори руският президент. Защото е напълно възможно да има сблъсък между руските десантчици и американските морски пехотинци. Опасно близкото разположение на сухопътните сили почти гарантира сблъсък.

Първата крачка вече е направена – предислокацията на 15 хиляди морски пехотинци в Кувейт. С тази численост едва ли може да започне война, но ако има следваща партида, заплахата е напълно реална.

Според експерти в момента тази предислокация е удобна повече за Русия отколкото за Америка. Сега нефтът пак ще тръгне нагоре, а рисковете ще се засилят още повече. Русия ще се окаже основният бенефициент в това шоу, защото винаги е добре да бъдеш продавач, когато цената на стоката ти е висока. В този случай бюджетът на САЩ ще бъде допълнително натоварен…

Още една истина в тази история: нито един от президентите не може да отстъпи в конфликта. Ако Обама отстъпи, ще погребе изборите си, защото американците не обичат слабите лидери (а и кой ли ги обича?).

Путин също не може да отстъпи. Освен геополитически интереси, гражданите на Русия очакват от него този път да не се предаде, както не се е предавал никога преди това. Неслучайно руснаците гласуваха за него и му дадоха доверието си да построи силна Русия. Путин не може да излъже очакванията на гражданите си, той никога не е лъгал гласувалите за него и този път има намерение да покаже своите най-високи качества на ръководител, дори на кризисен мениджър.

Конфликтът може да се разреши по мирен начин, ако президентите на двете страни посочат някаква нова идея, програма, общ проект. В този случай никой не би посмял да упрекне своя президент, тъй като от това ще спечелят и двете страни, и целият свят ще стане по-малко опасен. В общия проект и двете държави могат да бъдат победители. Но проектът още не е измислен. Съдейки по лицата на Обама и Путин, такъв проект няма. Но разногласията между тях стават все повече.

В този случай кариерата на Обама е под въпрос, кариерата на Путин не е застрашена от нищо. Путин вече мина изборите, а на Обама му предстоят.

Но в такива случаи трябва да се гледат детайлите, сега те са много красноречиви. Според някои данни  двата най-силни руски флота – Тихоокеанския и Северния,  в близките дни могат да получат бойна задача да заемат ударни позиции в неутралните води край континенталната част на САЩ. Това се случи и през 2009 г., когато две руски атомни подводници изплуваха на различни места до източните брегове на САЩ. Това беше направено съвършено умишлено, за да покажат руснаците своето присъствие.

Тогава докладът на един американски журналист прозвуча странно, защото той заяви, че ракетоносците не са страшни, защото нямали междуконтинентални ракети… Остава само да разберем защо са му нужни на ракетоносеца, който се намира на 200 морски мили от брега, междуконтинентални балистични ракети, ако неговите Р-39 покриват разстояние до 1500 морски мили…

Ракетите Р-39 са твърдогоривни с тристепенни двигатели, които използват комплекса Д-19, и са най-големите ракети с подводно базиране, които се разделят на десет ядрени глави по сто килограма всяка. Само една ракета може да доведе до глобална катастрофа една цяла страна. На борда на изплувалата през 2009 г. подводница по проекта 941 “Акула” бяха разположени 20 ракети. Като се отчете фактът, че подводниците бяха две, оптимистичното настроение на американския журналист звучи смешно…

Възниква въпросът защо разказваме за събития от 2009 г., може би има паралели. На 5 август 2009 г., когато още бяха пресни спомените от 8 август 2008 г., Русия беше подложена на сериозен натиск. Диктуваха й да напусне Абхазия и Южна Осетия. Събитията тогава се въртяха около Грузия. На 14 юли 2009 г. в грузински териториални води навлезе есминецът на ВМС на САЩ Stout, за да окаже натиск върху руснаците. Ето защо тогава край бреговете на САЩ изплуваха двете руски подводници.

Едната се намираше край Гренландия, а втората изплува точно под носа на най-голямата военноморска база Норфолк, която се намира само на 250 мили северозападно от мястото, където изплува руската подводница. Подводницата се появи много близо до бреговата линия на щата Джорджия (така се нарича и бившата Грузинска ССР, днес Грузия, по английски маниер). Т.е. по някакъв специален начин тези две събития   се пресичат: вие изпратихте свой кораб при нас в Грузия (Джорджия), а ще получите наша подводница до вашата Джорджия…

Всичко това прилича на някаква адска шега, на която едва ли някой може да се смее. Съпоставката на тези събития означава, че Путин има изход и той няма намерение да отстъпи в Сирия, където частите на ВМС на САЩ са по-внушителни от руските ВМС в Тартус.

Днес войната може да бъде такава, че ако САЩ победят Русия в Сирия, може пак да се “радват” на присъствието на руски ракетоносци край бреговете на Джорджия…

Това добре го разбират в Пентагона. Американците умеят добре да разбират смисъла на казаното, а още по-добре разбират смисъла на показаното.

Така че не бива да очакваме Путин да отстъпи от плановете си в Сирия. Единственото, което можа да накара президента на Русия да направи крачка назад, това са истински нормалните човешки отношения. Наивните руснаци все още вярват в дружбата. Но руснаците могат най-добре не само да дружат, но  и да воюват. Каквото и да избере американският президент в руско изпълнение, това винаги ще бъде направено “от душа и с размах”…

 

Digitalmetro.us

 

 

 

 

Tags: ,

Comments & Responses

Comments are closed.