КОИ СА НАЙ-ВАЖНИТЕ ВИТАМИНИ И КАКВА Е ПОЛЗАТА ИМ ЗА ОРГАНИЗМА

Едва ли има човек, който да не знае, че витамините са най-важният елемент, който пряко участва във функционирането на всичките органи. Продуктите, които ние употребяваме, съдържат белтъчини, мазнини, въглехидрати, микро- и макроелементи, минерали и витамини. Но от съдържащите се в тях витамини зависи ценността им за организма, тъй като те участват пряко в обмяната на веществата и поддържането на важни функции в организма. Витамините помагат на клетките да растат, развиват организма и укрепват имунната система.

Така че ролята на витамините за организма не може да се оцени. Ако пренебрегваме правилата на здравословното хранене, организмът ни ще страда и ще му се нанесе непоправима вреда.

При балансирано хранене, благодарение на витамините, синхронно работят всичките органи, изработват се хормони, регулират се обменните процеси; човек без проблем понася жега, студ, инфекции, усеща се здрав и бодър.

Недостигът на витамини се отразява негативно върху вътрешните органи и тъкани, върху физическите и умствените способности, нарушава се обмяната на веществата, забавят се развитието и растежът.

Кои са най-важните витамини за организма

Витамин А – важен за зрението и имунната система;

Витамин D: необходим за усвояването на калция в организма;

Витамините С и Е са силни антиоксиданти;

Витамините В1 и В2 – превръщат храната в енергия, нужни са за интелекта;

Витамин В5 – подпомага храносмилането;

Витамините В6 и В12 намаляват умората, повишават издръжливостта, важни за функционирането на главния мозък и формирането на кръвта;

Витамин РР – регулира кръвната захар, антиоксидант; натрупва витамин С в организма;

Витамин N – липоева киселина, защитава черния дроб от токсини и затлъстяване.

Витамин U – оказва благотворно действие върху заздравяването на язви в стомаха и дванайсетопръстника. Повишената киселинност е признак за недостиг на витамин U.

Витамин F – важен регулатор на енергообмена;

Витамин Н – има роля в образуването на глюкоза;

Витамин К – важен за правилното съсирване на кръвта, помага при тежки натоварвания.

Както виждате, темата за витамините е обширна и много интересна.

АКО ИСКАТЕ ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ПО ВЪПРОСА ЗА ПОЛЗАТА ОТ ТЯХ, ЗА СИМПТОМИТЕ НА ДЕФИЦИТА И ПРЕДОЗИРАНЕТО ИМ И ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ, ТЪРСЕТЕ КНИГАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО „РАСПЕР“ – „В12, К2, В17 И ДРУГИТЕ ВИТАМИНИ“

Categories: Uncategorized