ДЖОУНСТАУН – НАЙ-МАСОВОТО САМОУБИЙСТВО В ИСТОРИЯТА

В късната есен на 1978 г. светът беше потресен от една непобираща се в ума новина. В Джоунстаун, Гайана, или Гвиана  – държава на североизточния бряг на Южна Америка, се самоубиха едновременно 918 души, между които и 276 деца, включително и бебета. Джоунстаун е изолирана комуна в Гвиана.

Самоубийците са членове на сектата „Храм на народите“, или „Народен храм“; тя е основана от американския проповедник Джим Джонс през 1955 г. Като млад свещеник Джонс се позиционирал като борец против расовата дискриминация; в проповедите си обещавал, че скоро ще настъпи времето на „всеобщото щастие и процъфтяване“. Той станал лидер на сектата не само поради ораторския си талант, но и заради нелошите си актьорски способности.

Веднъж пред тълпа свои привърженици той разиграл „пиесата“ как „възкръснал“, след като извършили покушение над него.

С времето сектата се разширява. В нея влизат бивши и днешни алкохолици, наркомани, хора, които не са намерили смисъл в живота си или хора със сериозни проблеми в семейството. Повечето сектанти приписвали имуществото си на Джонс. През 1970 г. сектата наброявала хиляди души.

Джоунстаун – градът на мечтата

Много влиятелни политици търсели услугите на Джонс, тъй като той можел при необходимост да включи свои хора в митинги и други мероприятия, за да ги поддържа.

Скоро започнали проблеми на лидера на сектата с местните власти, тъй като се разпространявали слуховете, че той обира до последния цент сектантите.

Джонс нямал намерение да разпуска сектата и решил да извърши радикална постъпка. Заедно с 900 свои последователи пристигнал в Гвиана и сред джунглите започнал да строи нов град – град на мечтите, на „всеобщото щастие и благоденствие“. Без излишна скромност той нарекъл селището на себе си – Джоунстаун.

След една година в САЩ стигнали слуховете, че членовете на сектата насила се държат в селището, че работят в робски условия и се подлагат на насилие.

Самоубили се всички

Конгресменът Лео Райън пристигнал  в Джоунстаун, за да провери така ли стоят нещата. Той се срещнал със една част от сектантите, които желаели да се върнат по домовете си.

Но по-голямата част от тях смятали Джонс за въплъщение на бог и следвали всичките му заповеди. Райън решава да качи желаещите да напуснат селището в два самолета, но хора на Джонс с автомати ги атакували, убили бизнесмена и онези от сектантите, които не успели да излетят.

На следващия ден в Джоунстаун открили 918 трупа. Повечето от тях доброволно изпили отрова, а който отказал, бил застрелян.

Джонс също бил прострелян в главата.

Не е ясно дали сам се е застрелял или му помогнали.

До такива последици може да доведе религиозният фанатизъм, сектантството, сляпата вяра в лидера и манипулирането на съзнанието с разнообразни методи, включително и с психотропни вещества.

Какви са методите за потискане и управление на съзнанието, какво представляват психотрониката и психотронните методи на въздействие върху хората, как с тяхна помощ се променят техният морал, мироглед, идеология и пр. – отговорите на тези въпроси можете да намерите в книгите на издателство РАСПЕР – „НИБИРУ И ПСИХОТРОННАТА ВОЙНА“, „СВРЪХЧОВЕКЪТ ОТ ПОДЗЕМНАТА АКАДЕМИЯ НА КГБ“, „НОВИТЕ ЗОМБИ“ И „ЕЗОТЕРИКАТА И ШАМАНИТЕ НА КРЕМЪЛ“

Възползвайте се от 50-процентната отстъпка от цената на всички книги на издателство РАСПЕР, която важи до 13 май 2020 г.

Поръчайте на телефони: 0887490238 и 0884798577; можете да посетите нашата онлайн книжарница и да попълните формата за купуване на книги http://rasper-bg.com/

 

Categories: Uncategorized