ПЪРВИ СПЕЦИАЛЕН ПОЛК “КОМАНДОС” – 1PSК (1 Pulk Specjaini Komandosyw) В ПОЛСКАТА ВОЙСКА


 

Първи специален полк “командос” (1 Pulk Specjaini Komandosyw, съкратено 1 PSК) днес е дислоциран в Ливлиниейе. В полка много строго се спазват традициите на силите за специални операции на Полша от времето на Втората световна война. Тези сили са сформирани с помощта на САЩ и Великобритания и по време на войната се състоят от втори батальон “командос”, специален моторизиран батальон, парашутния батальон «Parasol» и диверсионния батальон  «Zonka».

Полкът изпълнява въздушни десантни, рейдове в тила на противника, разузнаване, засади, подводни атаки и помага в издирвателни и спасителни операции. Спецбойците от полка имат по-добро ниво на професионализъм в сравнение с други части в полската войска.

Кандидатите да служат в полка първо преминават базова подготовка, след това завършват тримесечен учебен курс за “младши специлисти”. В тази фаза на обучението спецбойците тренират близък бой, бой без оръжие, стрелба от специално оръжие, парашутни скокове, навигация, оцеляване. След като завършат курса, бойците се окомплектуват за бойни действия в групи по шест души.

Comments & Responses

Comments are closed.