ГЛОГ И ЧЕСЪН ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

 

Някои хора си мислят, че при болно сърце таблетките са неизбежни. И това е така при тежки сърдечно-съдови заболявания, но когато болестта само е започнала, могат да помогнат най-обикновените растения глог и чесън.

Много лекари препоръчват на пациенти със сърдечни болести, по-възрастни от 50 години, всеки ден  да пият чай от глог и да ядат плодовете му, тъй като те тонизират и засилват сърдечно-съдовата система. Ако плодовете и листата на глога се употребяват всеки ден, човек може да се предпази от атеросклероза, хипертония, инсулт, инфаркт, може да подобри състоянието на сърцето при стенокардия и хипертония.

Листата и плодовете на глога съдържат флавоноиди, които могат да очистват коронарните съдове, понижават кръвното налягане, подобряват циркулацията на кръвта и  осигуряват притока на кислород и нужните микроелементи към сърцето.

 

Приготвяне на чай от цветовете и листата на глога

 

Залейте две чаени лъжички сухи цветове и листа с една чаша гореща вода; оставете течността да престои 15 минути, прецедете я и пийте по 2-3 чаши дневно.

 

Чесънът намалява усвояването на холестерина от храната, понижава кръвното налягане и помага в лечението на атеросклерозата. Чесънът съдържа антиоксиданти, които защитават сърцето и артериите от свободните радикали, той забавя коагулацията на кръвта и така понижава риска от образуването на тромби.

За профилактика на сърдечно-съдовите заболявания и понижаване нивото на холестерина веднъж дневно се изяжда поне една скилидка чесън. Ако имате атеросклероза или хипертония, увеличете количеството до три скилидки на ден.

Но чесънът разрежда кръвта, затова не бива да се употребява едновременно с аспирин или витамин Е.

Categories: Uncategorized