БЯЛАТА МАГИЯ НА СОЛТА

лв.10,00

Описание

СОЛТА В НАРОДНИТЕ ВЯРВАНИЯ

Във вярванията на българите солта е почитана с религиозно благоговение, смятана е дори за свято вещество. Народните вярвания обикновено свързват в едно солта, хляба и виното. И днес важи правилото, че не е добър знак, ако в къщата няма сол. Ако една къща остане без сол, в семейс

твото почват да боледуват, не им върви, всяка работа завършва с провал. Когато се подрежда масата, винаги най-напред се слага солницата, защото в противен случай се смята, че дяволите започват да играят в къщата.

На сватба след венчавката младите се посрещат в къщата на младоженеца с хляб и сол, за да живеят в сговор и обич, да им спори в живота. След кръщението, когато детето се внася вкъщи, също го посрещат с пита с хляб, сол и вино, които символизират берекета в къщата и пожелание да му върви цял живот.

Когато в къщата се посреща важен гост, на вратата също го посрещат с хляб, сол и вино. Това всъщност е молба към Бога за берекет, здраве и благополучие в дома.

Според народните вярвания солта разваля магии и преборва лошотиите.

Сол не се хвърля в огъня, защото това е ритуал за прокълнаване на къщата, случвали  се нещастия, особено страдал онзи, който хвърлял солта.

Солта има сърце – то не може да се открие лесно. Но човек, който има частица от него  и го носи в пазвата си или в подпаската, той е защитен от лоша среща,  лоши очи, от магии и всякакви злини.