ГЛИКЕМИЧНИЯТ ИНДЕКС НА ХРАНИТЕ И ЗДРАВЕТО

лв.15,00

Описание

ЗА ДА НЕ ПОВИШАВАТ КРЪВНАТА СИ ЗАХАР, ДИАБЕТИЦИТЕ ТРЯБВА ДА УПОТРЕБЯВАТ ПРОДУКТИ С НИСЪК ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС

Освен калоричност, т.е. хранителна ценност, всеки продукт, който съдържа въглехидрати и човешкият организъм може да го преработва, има още и гликемичен индекс (ГИ). Интересен факт е, че един продукт с висока калоричност може да има нисък гликемичен индекс и обратното. Гликемичният индекс е показател, който влияе върху отслабването и затлъстяването.

Какво означава гликемичен индекс

Гликемичният индекс (ГИ) е условно означение на скоростта, с която се пререботва всеки продукт, който съдържа въглехидрати в човешкия организъм, сравнена  със скоростта, с която се преработва глюкозата, чийто ГИ е прието да се смята за еталон (ГИ е равен на 100 единици). Колкото по-бързо става преработването или разпадането на един продукт, толкова по-висок е неговият гликемичен индекс.

В света диетологията е приела да раздели всичките продукти, които съдържат въглехидрати,  на  групи с ВИСОК, СРЕДЕН И НИСЪК гликемичен индекс. По същество продуктите с нисък гликемичен индекс са т.нар. сложни, бавни въглехидрати, а продуктите с висок ГИ – са бързи, т.е. празни въглехидрати.