ГОРЧИВИТЕ БИЛКИ НА ЗДРАВЕТО

лв.15,00

Описание

Защо трябва да употребяваме горчиви билки

Горчивият вкус у човека винаги се е асоциирал с неприятни усещания, дори с опасност за здравето на някои растения и приготвените от тях продукти. Наистина повечето от горчивите растения и плодове не са съвсем безвредни за човека, тъй като съдъжрат голямо количество токсини – отрови от биологичен произход. Химиците се заловиха за тази закрепила се в човешката памет представа за горчивия вкус  и когато през 1958 г. било получено синтетичното горчиво вещество, започнали да го използват като „заплашващ агент”, за предпазване от случайната употреба на токсични вещества, например от деца или животни.

Лечебното действие на горчивите растения се проявява в малки, безопасни за човека дози. Във вид на настойки, екстракти, отвари, извлеци те въздействат върху вкусовите рецептори и рефлекторно възбуждат центъра в мозъка, който отговаря за чувството за глад. Освен това горчилкитеповишават чувствителността на вкусовите рецептори към храната. Затова при прием на горчиви вещества храната предизвиква по-силно от обикновено отделяне на стомашен сок, това значи, че се подобрява храносмилането. Без приемането ан храна горчивите вещества не само не увеличават, но дори могат да намалят отделянето на стомашен сок.

Такива умни горчиви вещества се съдържат в пелина, глухарчето, белия равнец, аира, цикоритяа и други растения, които всеки от нас познава от детството си. Препаратите – чайове, настойки, отвари, се приемат 2-4 пъти на ден, 20-30 минути преди ядене с малко вода.