КАЛЦИЙ, МАГНЕЗИЙ, КАЛИЙ И ДРУГИТЕ МИНЕРАЛИ НА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА

лв.18,00

Описание

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ МИНЕРАЛИТЕ И КАК ВЛИЯЯТ НА ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ

Доктор Линус Полинг, който два пъти е носител на Нобелова награда казва: „Вие можете да проследите при всяко заболяване или патологично състояние дефицит от минерали…”

Нашите тела буквално се състоят от веществата и елементите на Земята. Минералите са голяма част от нашето тяло, включително зъбите, костите, мускулите и др. Минералите са част от камъните и почвата. Ние получаваме минералите за нашето здраве от растенията, които са погълнали минерали от почвата чрез корена си по времето на растежа. Когато употребяваме тези растения, ние поглъщаме минералите, нужни за живота сни. Когато ядем месо, ние поглъщаме минералите от животни, които са ги получили от растенията. Ние получаваме минерали и от водата, която пием.

Минералите са неорганичин вещества, които се образуват в недрата на земята. Съдържанието им в хранителните продукти варира географски, т.е. всичко зависи от съдържанието на почвата, на която е отгледан даденият продукт.

Те дават здравина на нашия скелет

Свързват органичните вещества – белтъчините и липидите

Активизират ферментната система

Контролират водния баланс

Регулират киселинно-алкалното равновесие

Засилват ефекта на нервно-мускулното предаване

Взаимодействат с хормони, витамини и други регулатори на метаболизма.

В организма те се намират в определено съотношение. Дефицитът на един минерал може да наруши баланса на други минерали в организма. Всеки минерал, който присъства в малки количества в почвата, е важен за организма. Например следи от ванадий имат роля в обмяната на глюкозата. От почвата минералите се абсорбират от растенията. Растенията, които с храната попадат в организам, се преработват и усвояват заедно с минералите. Съвременното фермерство отчита само двата елемента в почвата – фосфора и калия. Това увеличава реколтите, но прави растенията чувствителни на болести, поради това че се обработват с пестициди.