ТАМЯНЪТ: МОЗЪКЪТ НА НЕБЕТО

лв.15,00

Описание

ЛЕЧЕБНАТА СИЛА  НА БИБЛЕЙСКИЯ ТАМЯН

Когато влезем в една църква,  усещаме необикновения  аромат на тамян. Ароматният му дим съпровожда всички тържествени църковни обряди и церемонии. Още в древни времена тамянът бил използван за кадене (опушване) по времето на култовите обреди. На Бъдни вечер християните прекаждат трапезата с тамян за здраве и късмет.

В библейските времена в сместа, с която опушвали храмовете, се съдържали четири компонента, между тях бил и тамянът. В Библията е описана първата рецепта за приготвянето на благовонната смес, която се използвала за прекаждане в християнските ритуали.

Постепенно думата “тамян” започнала да обединява голяма група различни благовония.

Но освен религиозно значение, тамянът има и удивителни лечебни свойства, описани в трудове на древни лекари, които открили, че той влияе благоприятно на слизестите обвивки в организма, пречиства белия дроб и  облекчава дишането; те го препоръчвали  срещу възпаления, за намаляване опасността от разпространението от инфекции, за облекчаване на състоянието на болни от астма и др.

В древността тамянът се възприемал като  знак за близост до Бога. Той горял на олтарите и на християните,  и на индусите, а  в петък ароматният му дим прогонвал злите духове в мюсюлманския свят.