ТАХАНИТЕ: СУПЕРХРАНАТА, ДАР ОТ ОРИЕНТА

лв.15,00

Описание

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТАХАНИТЕ

За да получи организмът ни нужните витамини и минерали, е достатъчно всеки ден да изяждаме една шепа ядки или семена, съветват специалисти по храненето. Алтернатива на ядките може да бъдат таханите, които също са изключително полезни и се усвояват по-добре от човешкия организъм.

Таханът е истински дар на света от Ориента. Наред с халвата, фалафела, баклавата и хумуса той създава облика на традиционната ориенталска кухня.

Таханът представлява много фино смлени семена или ядки, от които се получава ароматна паста, която се усвоява по-добре от организма за разлика от целите семена или ядки.

Думата “тахан” произлиза от арабската дума “тахини” и от иврит – “тахина”, или “тхина”; от смлените семена или ядки се получава гъста пастообразна консистенция. Тахан се получава и от ядки – орехи, фъстъци, бадеми, лешници, кашу и др.  В биомагазините се среща бял сусамов тахан, получен от обелени сусамови семена, и черен сусамов тахан, който е натурален и се смята за по-полезен, получен от небелени сусамови семена.

Таханът като съставна част на хумуса се споменава в рецепта, датирана от 13 век. Тази паста освен в Израел е прочута в целия Близък изток, Китай, Корея, Япония, Индия. Таханът е един от основните еврейски хранителни продукти; той влиза в много национални ястия в Израел и се сервира под формата на сос към месо или риба, като заливка за фалафел, с пита или хляб. От него се приготвят сладкиши, например халва, бисквити и др.

През ХХ век таханът придобива популярност и на Запад. В САЩ таханите се появяват в магазините за здравословни храни през 1940 г.