ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА: ТАЙНИЯТ СТРАЖ НА НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ

лв.15,00

Описание

СУПЕРХРАНИ  И БИЛКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Как да лекуваме болестите на щитовидната жлеза

Лечението на щитовиднатажлеза се дели на няколко направления, които въздействат върху причината на заболяването или върху признаците му. В повечето случаи е необходимо да се съчетаят 2-3 варианта  за да може човек да оздравее по-бързо.

Недостигът на йод в организма често е основна причина за болести на щитовидната жлеза, затова попълването му е един от най-важните варианти в лечението и профилактиката на болестите на жлезата.

Нашият организъм не може да изработва сам йод, затова трябва да го приемаме от храната. Напоследък освен за йодирана сол се говори и за йодиран хляб, който съдържа определено количество от този елемент. Не е известно дали в България го има.

Съществува и йодирано масло, което представлява очистен и стерилизиран маслен екстракт, в който е добавено определено количество йод, който се вкарва в организма чрез подкожна инжекция. Маслото постепенно постъпва в кръвта и след това йодът – в тъканта на жлезата.

Морските продукти като риба, миди, скариди, калмари и др. са богати на йод, както и водораслите, особено ламинарията (морското зеле). Но те могат да се използват само в лечението на леки форми на ендемична гуша или за профилактика на болестите на щитовидната жлеза.

Фармацевтичната промишленост предлага калиев йодид за лечение на болести на жлезата, но този препарат е противопоказен при повишена чувствителност към йод, хипертиреоза, тиреотоксикоза, тумори, туберкулоза, глумерулонефрит, фурункулози, обриви.

Ако се приемат повече хормонални средства, може да се развие тиреотоксикоза. Препаратите с тироксин са противопоказни при болести на сърцето.