“БУРАНОВСКИТЕ БАБИ” ПОБЕДИЛИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ШАМАНСТВОТО

 

 

 

Руската група от Удмуртия “Бурановските баби” зае второ място на “Евровизия-2012”. Експерти от шоубизнеса обаче продължават да търсят обяснение за този феномен. На пръв поглед в изпълнението им няма нищо особено, но те сякаш вкарват слушателите в транс…

Музикалната група “Бурановски баби” е създадена преди повече от 40 години в удмуртското село Бураново.  За пръв път шоубизнесът ги забелязва през 2008 г., а през 2010 г. ансамбълът зае второ място на предварителния кръг на “Евровизия”.

Жанрът, в който пеят бабите, е етнически. Така са пели преди много години и техните прабаби.

Удмуртите, които по време на Руската империя били наричани вотяки)  са един от финско-угорските народи, които са потомци на древно племе, някога живяло в предпланинската част на Урал. Някои историци смятат, че от него са произлезли много днешни европейски нации.  

Може би затова бабите станаха толкова популярни в Европа – тяхното пеене  на подсъзнателно ниво връща европейците към древните им корени, когато техните прадеди живеели в пълно съгласие със света и природата…

В репертоара на ансамбъла влизат не само етнически мотиви, но и много други жанрове. Те изпълняват песни на “Битълс”, на Борис Гребенщиков и Виктор Цой, но на удмуртски език. Тези изпълнителки имат особен мироглед, близък до езотеричния, което се отразява и на творчеството им.

Песента, с която “Бурановските баби” стиганаха на финала на “Евровизия” – „Party for Everybody, което се превежда като «Вечеринка за всички»  съдържа редица ритмични напеви. Думите не са нещо особено, но специалният ритъм в съчетание със синхронизираните движения на певиците въздействат на подсъзнанието. Певиците са облечени в национална удмуртска носия, изработена преди повече от четвърт век. Тя се състои от дълги роби с прави ръкави, халати, нагръдници, колани, плетени чорапи и нанизи от мъниста и сребърни листенца на шията. С носиите си “Бурановските баби” приличат на участнички в някакъв магически ритуал. В определен смисъл според специалисти това е така.

Удмуртците изповядват православието, но са запазили много от езическите си традиции. Удмуртската митология дели света на горен, среден и долен, освен това народът вярва в много добри и зли божества и духове. Както при много други народи, посредници между хората и света на духовете са шаманите. Общуването с духовете помагало при лечението на болни или давало отговор на много въпроси. За целта шаманът извършвал ритуал, наречен камлание, влизал в транс с ритмично пеене, музика и танци.

В близкия до удмуртите народ саами е разпространено ритуалното пеене йойк. То прилича на произнасянето на магически заклинания. За този жанр е характерен специалният ритъм, който се повтаря по време на цялата песен, повтарят се и някои думи, които са лишени от смисъл. Тези песни нямат нито начало, нито край в общоприетия смисъл на думата. Музиковеди смятат, че йойк е една от най-древните музикални традиции в Европа. В по-старо време всеки саам имал своя ритуална песен, която била част от неговата индивидуалност. На съдържанието на йойк не се придавало голямо значение, смятало се, че той предава дълбоката същност на човека или предмета, за който се пее. Често йойк се изпълнява в съпровод на барабан или други музикални инструменти, които се използват в магическите ритуали. Днес този жанр е много популярен в Скандинавия. Много песни на бурановския ансамбъл са близки до йойк и по форма, и по съдържание.

Парите, които бабите ще получат, ще бъдат вложени в изграждането на православен храм в родното им село.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Uncategorized