СВЕТЛИТЕ И ТЪМНИТЕ ДЕЛА НА ДЖОН КЕНЕДИ

 

 

Миналата седмица се навършиха 95  години от рождението на един от най-противоречивите американски президенти Джон Фитцджералд Кенеди. Убийството му и до днес е обвито в митове, животът му постоянно е обект на светски клюки. Но преди всичко Кенеди е политик, оставил ярка следа в отношенията между Съветския съюз и САЩ, пък и не само…

Кенеди е роден на 29 май 1917 г. в Бруклин, щата Масачузетс, в едно от най-богатите и влиятелни семейства в страната. Баща му Джозеф е съветник на президента Франклин Делано Рузвелт. Джозеф Кенеди има тъмно минало – голяма част от богатството си е натрупал от незаконна търговия с алкохол по време на “сухия закон” от началото на 30-те години.

Неслучаен човек е и дядото на Кенеди по майчина линия Джон Френсис Фитцджералд, кмет на Бостън и конгресмен от Демократичната партия. Братът на Джон – Робърт Кенеди, е генерален прокурор, другият му брат – Едуард – сенатор. Днес в Конгреса заседават Джозеф Кенеди-младши и Патрик Кенеди.

Въпреки това Джон няма шансове да бъде президент в САЩ, където президенти стават предимно протестанти. Семейство Кенеди като ирландци винаги си остават католици. Сред американския политически елит се смятало, че за ирландците най-висшата длъжност е да се стремят към папския престол, а не да защитават интересите на САЩ. Кенеди обаче блестящо опровергава този мит.

Като дете 35-ият президент има лошо здраве, затова изостава в обучението си. Но през 1940 той завършва с отличие Харвардския университет. След една година Америка влиза във Втората световна война.  Младият Кенеди служи на Тихоокеанския фронт във ВМС. През 1943 г. е тежко ранен, но спасява десетки свои съслужещи от запалилия се кораб. За тази проява Джон получава медал за храброст.

След войната започва кариерният растеж на Джон Кенеди. През 1947-1953 г. той е избран за член на Палатата на представителите от Бостън. Следващите осем години е сенатор от родния си щат Масачузетс. През 1960 г. се провеждат президентски избори. За пръв път телевизията играе важна роля в това събитие. Според допитванията води съперникът на Кенеди републиканецът Ричард Никсън, но по време на телевизионните дебати той го разгромява, което в крайна сметка му носи победата.

Кенеди се превръща в най-младия американски президент в историята на страната и веднага се потапя  в политическите събития. В САЩ набира сила движението на негрите начело с Мартин Лутър Кинг, което се бори за равноправие. Кенеди не успява да доведе тази своя политическа воля до края. Същото може да се каже за опита му да увеличи финансирането на образованието, медицината и помощта за безработните. Съпротивата от страна на републиканците и демократите е много силна.

 

Във външната политика краткото му президентстване се запомня с редица ярки събития. Светът помни две остри кризи в отношенията със Съветския съюз. Първата е Берлинската криза през 1961 г. Съветският съюз решава да вземе контрола над Източен Берлин в ГДР, но окупираният от САЩ, Великобритания и Франция Западен Берлин посреща това решение без ентусиазъм. Кенеди изразява решимост да защити Западен Берлин и привежда в пълна бойна готовност американските части в Европа. Не се стига до въоръжени сблъсъци, но от 13 август 1961 г. Берлин е разделен от Берлинската стена. След две години американският президент при посещението си в Берлин, поглеждайки стената, казва: “Аз съм берлинец…” Джон  Кенеди не доживява да разруши стената…

Още по-опасна е Карибската криза, когато през есента на 1962 г. САЩ и Съветския съюз се оказват на ръба на ядрена война. Американският президент реагира много остро на разполагането на съветски ракети в Куба в отговор на разполагането на американски в  Турция. Преговорите се водят денем и нощем, но резултати няма. Армиите на двете страни се готвят да си нанесат ядрени удари.

Джон Кенеди оценява последиците от такава война и спира своите “ястреби”, но не предава националните интереси. В края на краищата Съветският съюз прибира ракетите си от Куба, а американските са изведени от Турция като “остарели”. Светът е спасен от глобална ядрена катастрофа и своята лепта в спасението има и 35-ият американски президент.

Но едва ли Кенеди може да се нарече миротворец. В онези години САЩ се опитват да свалят от власт Фидел Кастро в Куба. Кенеди въвежда блокада на Острова на свободата, а подготвените от ЦРУ кубински контраси се опитват да нахлуят там. Те десантират в Залива на Свинете, но там са разгромени. Международният авторитет на Щатите силно страда и повече не предприемат опит да свалят кубинския лидер.

При Кенеди САЩ засилват бойните действия във Виетнам и помагат на диктаторския режим на Анастасио Сомоса в Никарагуа. На Кенеди приписват фразата за Сомоса, която се превръща в крилата: “Да той е кучи син, но наш кучи син!” Политиката на 35-ия президент на САЩ е достатъчно агресивна.

Джон Кенеди е убит в Далас на 22 ноември 1963 г., когато пристига в града в открит автомобил. Изстрелите срещу него са една от най-големите тайни на ХХ век. Според официалната версия убийството е извършено от Ли Харви Осуалд, който е убит в затвора. Но тази версия веднага е подложена на съмнение. Днес 70% от американците не вярват, че Кенеди е убит от индивидуален убиец.

Друга версия сочи за убийци кубински имигранти, тъй като те са недоволни от политиката на затопляне на отношенията със Съветския съюз след Карибската криза. Русофобите сочат ръката на КГБ (но Съветският съюз няма никаква сметка да убива Кенеди). Носят се и слухове за недоволството на десните екстремисти расисти от политиката на Кенеди, насочена към предоставяне на граждански права на афроамериканците.

Личният живот на Кенеди и досега вълнува много любители на светските клюки. Официално президентът е женен само веднъж, на 12 септември сключва брак с  Жаклин Бувие. Впоследствие Жаклин Кенеди става любимка на цяла Америка.Тя ражда четири деца, от които оцеляват само Каралайн и Джон-младши, ражда и едно мъртво момиченце, а новороденият Патрик живее само два дни. През лятото на 1963 г. цялата страна вижда как президентът плаче.

Но Джон не е образец на съпружеска вярност. Още на младини посещава проститутки в един от най-неблагополучните райони в Ню Йорк – Харлем. Разпространяват се слухове, че е преспал едва ли не с всички елитни проститутки в Лас Вегас. Като президент Кенеди преспива със стажантки и други жени.

Най-скандален е романът на Джон Кенеди с холивудската звезда Мерилин Монро, за която Жаклин също знае. На Кенеди приписват бурни отношения и  с други звезди от екрана – Елизабет Тейлър, Ким Новак и др. Негова любовница е и съпруга на немски офицер. Кенеди не се гнусял и от стрийптизьорки…

 

 

Categories: Uncategorized