КОРИАНДЪР ВМЕСТО ТАБЛЕТКА

Научете повече за лечебните свойства на кориандъра, магданоза, копъра и други ароматни подправки от книгата на издателство РАСПЕР – „АРОМАТНИТЕ ЛЕЧИТЕЛИ“. Можете да я намерите в книжарници ХЕЛИКОН, СИЕЛА, БУКПОЙНТ, книжни борси БОЛИД – на щанда на издателство ДИЛОК, и БУКТРЕЙДИНГ, в нашата онлайн книжарница rasper-bg.com, store.bg и др.

Едва ли има българин, който да не познава и да не употребява тези подправки. Вярно е, че мнозина бъркат резенето с копъра, или кориандъра с магданоза, но това не им пречи да ги използват както в ежедневното хранене, така и в приготвянето на туршии. Но малцина знаят, че освен овкусители и ароматизатори, те са и могъщи лечители. Копърът, резенето, магданозът, кориандърът, босилекът, маточината и розмаринът лекуват десетки болести, и най-вече рак.

Руски учени отдавна извличат от семената на магданоза и копъра мощни вещества за борбата с рака. Те са открили веществото “глазиовианин А” и други подобни на него вещества, които не само забавят растежа на раковите клетки, но и ги унищожават.

Информацията от тази книга ще ви помогне да откриете ароматните лечители, които, освен че са евтини и достъпни, са и изключително ефективни в борбата с болестите.

Кориандърът не е много широко използван в българската кухня, но той е отлична подправка за ястия от зеленчуци и месо. Изследователи твърдят, че семената му съдържат повече лечебни свойства, отколкото листата и стъблата. Освен това могат да се добавят в хлебни изделия и салати. Заклети кулинари твърдят, че кориандърът може да придаде на всяко ястие шикозен аромат и неповторим вкус.

В семето на кориандъра се съдържат много етерични масла. Те се използват в народната медицина за стимулиране на апетита, за подобряване на храносмилането, за активизиране на жлъчния мехур и отстраняване нарушенията в работата на червата.

Освен това кориандърът:

  1. Премахва ставни болки, тъй като съдържа палмитинова и линолева киселина; двете киселини имат ярко изразен противовъзпалителен ефект; те въздействат активно и върху съдовете, включително и на главния мозък, забележимо намалявайки дегенеративните увреждания и симптомите на Алцхаймер.
  2. Понижава кръвната захар; експерименти са установили, че кориандърът стимулира работата на панкреаса, активизирайки производството на инсулин и така понижава кръвната захар. Етеричните масла, които се съдържат в кориандъровите семена, подобряват работата на черния дроб и намаляват нивото на „вредния“ холестерин в организма.
  3. Нормализира съня; неговите компоненти – линалоол и гераниол, имат седативно действие. Ако в ястията за вечеря се добави кориандър, той ще успокои нервната система и ще засили ефекта на бързото заспиване.
  4. Защитава сърцето и съдовете. Нормализирайки холестериновия обмен и поддържайки функцията на черния дроб, кориандърът защитава кръвоносната система от различни заболявания, освобождава ги от холестеринови плаки, а това означава, че понижава риска от хипертония и атеросклероза.
  5. Потиска развитието и растежа на бактерии. Отдавна е известно, че в медицината кориандърът се използва в лечението на рани и кожни заболявания. Многобройни изследвания потвърждават, че той има великолепни антисептични свойства.

 

Categories: Uncategorized