„БИЛКА ЗА ВСЕКИ ОРГАН“

КОИ БИЛКИ ПОМАГАТ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НА БЪБРЕЦИТЕ

Търсете книгата на издателство РАСПЕР в книжарници ХЕЛИКОН, СИЕЛА, БУКПОЙНТ и други по-малки книжарници, в книжните борси БУКТРЕЙДИНГ и БОЛИД – на щанда на издателство ДИЛОК, в  нашата онлайн книжарница rasper-bg.com, в store.bg и в някои павилиони за продажба на списания и вестници др.

Билколечението е изкуство, което датира от хилядолетия. Още Вергилий е описал в прозата си как една ранена от стрела коза се търкала в билката росен. Петър Димков разказва как ухапаната от змия невестулка се търка в бъзака. Английският билколечител Джон Паркинсън описва 3800 билки в изчерпателния си труд “Описание на растенията”, който написва през 1640 г. 

Билките са в основата на фармацевтичната промишленост. Някои лекарства като аспирин и други болкоуспокояващи препарати съдържат като основни компоненти растителни агенти.

Билките са използвани през хилядолетията в лечението на много болести. Много от индианските билкови смеси са били създадени в състояние на транс, с помощта на “Великия дух”. Други билкови смеси са направени по китайската система на “балансиране на енергиите” Ин и Ян.

Но най-силни и най-ефективни са “нашите билки”, тези които растат в двора и в родината ни.

Важно е обаче да знаем как да ги прилагаме, за да не се превърнат от лекарство в отрова, което често се случва.

В тази книга ви предлагаме подробна информация кой орган с каква билка се лекува и по какъв начин.

 

Бъбреците изпълняват невероятно важна работа – за един ден през тях преминават 200 литра кръв, която те очистват от токсини. Но тези органи са много уязвими. Неправилното хранене, лошата питейна вода и лекарствата се отразяват на работата им. Инфекцията във всяка част от тялото преминава в бъбреците чрез кръвта. Това става причина за възникването на пиелонефрит, пикочнокаменна болест, цистит. Фитотерапията може да помогне бъбреците да се разтоварят и да се възстанови нормалната им функция.

Според уролози твърдата водопроводна вода, в която сулфати, хлориди и нитрати са над нормата, могат да провокират образуването на пясък и камъни в бъбреците. Бъбреците-филтри имат нужда от периодично пречистване. За целта може да се използват зеленчуци и плодове – дини, пъпеши, краставици, тиква.

Извън сезоните им може да се приемат отвари от ленено семе, овчарска торбичка, трицветна теменуга, цветове и плодове от черен бъз. Тези билки и плодове имат пикочогонен ефект, без да отмиват калия от организма, но постепенно намаляват белтъка в урината. Ако кръвното налягане е повишено, се препоръчва да се пие отвара от дяволска уста.

Отличен очистващ ефект върху бъбреците имат магданозът и целината, хвойновите плодове.

Плодове от хвойна се счукват и 15 минути преди ядене се приемат с вода. Те помагат на бъбреците да изпълнят своята кръвоочистителна функция.

Джинът всъщност е спиртна настойка от плодове хвойна. Той също има очистващо действие, но с него не бива да се злоупотребява.

Запарка от листа черна боровинка и листа бреза помага при камъни в бъбреците. Тя е полезна и при жлъчнокаменна болест.

Пикочогонни и противовъзпалителни свойства имат мечото грозде, полският хвощ, лайката, жълтият кантарион.

Сок от ряпа предпазва от камъни в бъбреците, смесен наполовина с мед. Тази смес се приема най-напред в малка доза, която постепенно се увеличава до една чаша на ден.

Отвара от корен шипка пречиства бъбреците и премахва възпалението в тях.

Най-полезен за бъбреците е сокът от тиква.

Болестта пиелонефрит може да предизвика бъбречна недостатъчност. Целта на лечението да се изведе излишната течност от организма. За това помагат отвари от мечо грозде и полски хвощ.

Запарка от овес помага срещу отоци, свързани с неправилна работа на бъбреците.

Възпалителните процеси в бъбреците са тясно свързани с възпаления на пикочния мехур – цистит, който се развива при преохлаждане и инфекции. Болестта отстъпва с приемане на чай от мечо грозде, бял равнец и брезови пъпки.

Когато тези болести се обострят, се приемат билкови отвари в ударни дози: пет супени лъжици билка на един литър гореща вода. Тази запарка се изпива за един ден.

Растителните запарки и отвари е полезно да се приемат и през пролетта, и през есента. Обичайната доза е две супени лъжици на половин литър гореща вода – за профилактика на пиелонефрит и цистит, а също при простуди, които могат да провокират тези заболявания.

При камъни в бъбреците помагат отвари от шипки, от морковено семе, листа горска ягода и малина, магданоз.

Когато има криза, се използват ударни дози: пет супени лъжици на един литър гореща вода. Между кризите се прилага доза от две супени лъжици на половин литър гореща вода.

При бъбречна колика се взема вана. Отвара от силна растителна смес се излива във водата на ваната, която е около 39 градуса. Болният е натопен до кръста.

pumpkin juice

Categories: Uncategorized