ВЗРИВ В ПИЛОТСКАТА КАБИНА НА САМОЛЕТА – ПРИЧИНА ЗА ГИБЕЛТА НА ГАГАРИН И СЕРЬОГИН?

На 27 март при тренировъчен учебен полет загиват полковник Юрий Гагарин и летецът инструктор Владимир Серьогин

Лев Н. Каманин: има факти и доказателства за взрив в кабината на пилотите, който предизвиква разхерметизацията на самолета и последва катастрофата

И досега не е известно точно как точно загива първият в света космонавт

Експерти смятат, че тогавашните съветски власти умишлено са скрили обстоятелствата в гибелта на Гагарин.

Държавната комисия, която разследва това трагично произшествие, не могла или не е искала, еднозначно да установи причината, като излага в изводите си най-правдоподобната, според нея, версия за катастрофата. Тази версия е изложена в много книги, но съществуват и други версии за гибелта на Гагарин и Владимир Серьогин. Една от тях е на сина на генерал Николай Каманин – Лев Николаевич Каманин, випускник от военновъздушната академия „Н. Е. Жуковски“, който много години ръководи подготовката на съветските космонавти.

Сутринта на 27 март 1968 г. от летището „Чкаловский“ край Москва излита двуместният учебно-боен самолет УТИ „МиГ-15“, с бордови номер 18, управляван от космонавта Юрий Гагарин. В инструкторската кабина е летецът-изпитател Владимир Серьогин, който получава задачата да провери доколко е подготвен полковник Гагарин за подновяване, след осемгодишно прекъсване, на самостоятелните полети на боен изтребител..

12 минути след излитането Гагарин долага по радиостанцията на ръководителя на полетите: „Задачата в зона 20 приключих, моля разрешение да взема курс 320.“ След като получава разрешението да се върне на летището, той, както е положено по правилата на радиообмена, изрича стандартното: „Разбрах, изпълнявам…“ След това връзката прекъсва… Вечерта същия ден отломки от самолета и останки от летците са открити в гората, близо до село Новосьолово, Владимирска област.

В акта на държавната комисия за резултатите от разследването на катастрофата на самолета УТИ „МиГ-15“ е записано: „Най-вероятната причина за гибелта на Гагарин и Серьогин е резкият завой на самолета, с цел да се избегне сблъсъкът с метеорологичен балон; по-малко вероятната причина е отклоняването на самолета от горната част на облаците. В резултат от резкия завой самолетът влиза в критичен ъгъл на полета, сложната метеорологична обстановка затруднява управлението му и екипажът загива…“ Зад този извод прозира „обвинителната присъда“ на комисията: намирайки се в състояние на пълна работоспособност, летците не се справят с критичния режим на полета и не успяват да изведат самолета от него.

Независима експертна комисия, ръководена от летците-изпитатели Г А. Седов и В. С. Илюшин, провежда през 1968 г. независима експертиза и стига до заключението, че не е възможно да се определи движението на самолета в последната минута от полета и да се обясни със съзнателни действия на екипажа. Вероятно такова движение на самолета може да е продиктувано от временна загуба на работоспособност от екипажа или вследствие на някакво въздействие върху него…

Изглежда комисията от самото начало си е поставила задачата да „не намери“ истинската причина за гибелта на космонавтите.

В документалната повест „Първопроходците на Вселената“, в която е направен детайлен анализ на предпоставките и възможните причини за катастрофата на 27 март 1968 г., авторът й докторът на техническите науки професор С.М. Белоцерковский  поддържа официалната версия.

„Резкият завой“…

Какво означава „рязък завой“ или „внезапно маневриране“, в резултат на който пилотираният от Гагарин самолет влязъл в критичен за полета ъгъл и  режим? Това означава, че той е допуснал груба грешка, а инспектиращият го Серьогин въобще не взел никакви мерки за отстраняването й или да поеме управлението на самолета, действал е неумело,  с нарушаване на всички изисквания за сигурност.

Какво е трябвало да направи Серьогин, след като  открива грешката на Гагарин?

Инструкцията по техниката на пилотиране в случай на критичен режим на полета на височини над 4000-5000 метра предписва незабавно аварийно напускане на самолета. Особеностите в конструкцията на УТИ „МиГ-15“ са такива, че инструкторът, който се намира на задната кабина, трябва първи да се катапултира, след което да заповяда на Гагарин да направи същото, или да се опита да изведе самолета от критичния режим, но той не го е направил.

Излиза, че Гагарин и Серьогин са се проявили като лоши летци.

Държавната аварийна комисия отхвърля версията за неработоспособното състояние на екипажа. Тя би могла да се случи заради внезапна разхерметизация на кабината на самолета при сблъсък със страничен предмет или поради взрив близо до кабината.

Предположението са разхерметизация във въздуха е подкрепена от факти и обстоятелства. Но държавната разследваща комисия прави извода, че разхерметизацията се случила за броени секунди преди удара в земята и била само следствие от катастрофата, а не нейна причина.

Според Л. Н. Каманин съветското началство не само могло, но и лъгало съветския народ, когато някои важни факти по различни причини са неудобни и дори опасни за обнародване.

По тази причина е покрита с мрак тайната на гибелта на Гагарин и досега.

Версията за разхерметизация на кабината на самолета вследствие на взрив е изказана от специалистите веднага.

Дори има свидетелски показания за грохот от взрив в облаците преди катастрофата на самолета. От телата на Гагарин и Серьогин остават само фрагменти, но официалната версия остава и ново разследване не се предвижда, въпреки че остатъци от самолета се съхраняват в специални херметични баки.

 

Categories: Uncategorized