ПРОКЛЯТИЕТО НА ТЕКУМЗЕ

Ще стане ли Джо Байдън поредната негова жертва

Първоначално проклятието на Текумзе се смятало за легенда.

Но случилото се с Хенри Харисън заставило много хора да променят мнението си. Последвалите след смъртта на Харисън събития убедили американците, че проклятието съществува.

Текумзе и Харисън

Изразът „проклятието на Текумзе“ е разпространен сред американците още през 19 век. Текумзе е вождът на индианското племе шауни, което, за да защити териториите си, създало съюз от племена в щата Индиана. В своята книга „100-те големи мистични тайни“ Анатолий Бернадский пише, че през 1811 г. сенаторът от Индиана Хенри Харисън по поръчение на президента Томас Джеферсън се заел да ликвидира индианския съюз. В началото Харисън желаел да проведе само преговори. Но на 7 ноември индианците нападнали неговия лагер. В боя победили „новите“ американци.

Поражението така разгневило Текумзе, че той изпратил писмо до Харисън; по друга версия вождът преди смъртта си изрекъл проклятието устно. Текумзе предрекъл, че Хенри Харисън ще стане президент на Америка, но ще управлява кратко, и всеки „голям вожд, избиран след 20 години, ще умира“. Следващите няколко години за „проклятието на Текумзе“ се говорело като за легенда. През 1841 г. Харисън действително станал президент на САЩ, но починал от пневмония, веднага, след като заел поста.

Поредица от смърти и покушения

Тогава заговорили сериозно за „проклятието на Текумзе“. Мистиците се убедили в силата на проклятието, когато в САЩ започнала поредица от смърти на президенти. Няколко президенти починали или били убити. Линкълн, избран през 1860 г. бил ранен смъртоносно през 1865 г., Джеймс Гарфилд, избран през 1880 г., бил убит през 1881 г., Уилям МакКинли, преизбран през 1900 г., починал от раните си през 1901 г., Уорън Хардинг, избран през 1920 г., починал през 1923 г., Франклин Рузвелт, преизбран през 1940 г., починал през 1945 г., Джон Кенеди, избран през 1960 г., е застрелян през 1963 г.

Според писателя А. Щелоков, всеки от изброените президенти, починали на поста си, бил избран или преизбран в година, която завършва на нула. Рейгън е избран за президент през 1980 г. и той е изключение от поредицата смърти, но през 1981 г. преживява покушение: куршумът се спира на два сантиметра от сърцето и засяда в белия му дроб. Това раняване през 19 век, когато произнесъл проклятието си Текумзе, било смъртоносно. Джордж Буш-младши, избран през 2000 г. и преизбран през 2005 г., също успял да измами смъртта. През 2005 г. в Грузия срещу него е хвърлена граната, но тя не се взривява.

Ще преживее ли нещо подобно избраният през 2020 г. Джо Байдън

Ако се вземе под внимание теорията, че умират или загиват президенти на САЩ, които са избрани в години, които завършват на нула, то е възможно проклятието на Текумзе да е надвиснало и над Байдън, който е рекордьор по възраст сред американските президенти. Така че по възраст той рискува да оправдае проклятието на индианския вожд Текумзе.

Според писателя Юрий Подолски, Текумзе проклел американските президенти само „до седмо коляно“. Първи бил Харисън, втори – Линкълн, следват Гархфилд, МакКинли, Гардинг, Рузвелт и Кенеди. Убийството на Кенеди е последното от поредицата смърти. Според Подолски силите на Текумзе не стигнали да прокълне президентите след Кенеди. Затова опитите за покушения срещу Рейгън и Буш-младши се оказали неуспешни.

Ако искате да се убедите или да се разубедите в съществуването на различни видове проклятия, включително и родово, и в крайна сметка да прочетете интересни мистични истории за проклятия на родове и династии, четете книгата на издателство „Распер“ – „Словото: благословия и проклятие“.

Словото е пълководец на човешката сила.

Владимир Маяковски

Каквато дума изречеш, с такава ще ти отговорят.

Омир

 Няма нищо по-силно от думите. 

Менандър

 Когато думите са малко, тежат повече. 

Шекспир

 Езикът е най-опасното оръжие.

Рана от меч зараства, но не и  рана от дума. 

П. Калдерон

 Лошо употребените думи причиняват

толкова заблуди, колкото и невежество.

В. Буаст

 Ако си човек, победи ме със слово. 

Каракалпакска мисъл

 Не хаби думи за онзи, с когото е безполезно да се спори. Корейска мисъл

От всичките видове разрушително оръжие, които е измислил човекът, най-ужасното и най-силното е словото. Кинжалите и копията оставят кървави следи, стрелите се виждат от разстояние. Отровата може навреме да се открие и да се обезвреди… Словото убива незабелязано…

Паулу Куелю

Categories: проклятия