БЕЛИЯТ ТРЪН: БАЛСАМЪТ ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ

лв.15,00

Описание

БЕЛИЯТ ТРЪН – МОЩНО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО ЗА ДЕТОКСИКИРАНЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И ПОДПОМАГАНЕ НА ФУНКЦИОНИРАНЕТО МУ

Родината на белия трън е Средиземноморският регион. Среща се и в България, на надморска височина 1000 метра. Той е част от семейството Сложноцветни, към което спадат маргаритките, слънчогледът и др.

Белият трън расте по сухи и слънчеви места.

Защо се нарича „бял трън“?

Това име той е получил заради млечно-белия сок, който изтича от смачканите му листа. Затова често го наричат „млечен трън“. Цветовете на растението са червено-лилави. Белият трън е съвсем различно растение от магарешкия бодил, макар че цветовете им са подобни.

Други имена на белия трън – мариански трън, петнист бял трън. Негов синоним на латиница е  (Silybum marianum/ Carduus marianus)

 

Химичен състав на белия трън

Освен като лечител на черния дроб, белият трън бил използван от хилядолетия и за лечение на жлъчния мехур и бъбреците. Биологично активното вещество в него е силимаринът, който защитава черния дроб от всякакви токсини, включително и от медикаментозни. Той се извлича от семената на растението и представлява група флавоноиди – силибин, силидианин, силиманин и силандрин,    които помагат на чернодробните клетки да се възстановят от увреждане поради алкохол и други токсични вещества; те намаляват нивата на възпаление, затова помагат при възпаление на черния дроб, при хепатит и др. Силимаринът  е силен антиоксидант и може напълно да  възстанови дроба. Редица клинични проучвания доказват, че той  подпомага синтеза на структурните белтъци в хепатоцитите – чернодробните клетки, т.е. белият трън е хепатопротектор.