НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ

лв.15,00

Описание

Топ-13 на най-полезните продукти за ставите

За най-полезни за ставите и костите се смятат продуктите, които съдържат антиоксиданти и полезни мастни киселини:

 1. Мазни видове риба; тя съдържа голямо количество натурални мастни киселини Омега-3: скумрия, риба тон, пъстърва, сьомга.
 2. Бобови храни; те са наситени с целулоза и белтъчини.
 3. Зехтин, който въздейства противовъзпалително на ставите и мускулите.
 4. Маслото от авокадо и ореховото масло защитават ставите от износване, укрепват костите, помагат срещу артрит и остеоартрит.
 5. Вишните съдържат антоциани, които помагат в борбата с подаграта и деформацията на ставите.
 6. Млечните продукти са богати на калций , калий, витамин D и други елементи, важни за здравето на скелета, свръзките и ставите, но с тях не бива да се прекалява.
 7. Пълнозърнестите храни се препоръчат в разтоварващите дни за профилактика на болести на опорно-двигателния апарат.
 8. Портокали, лимони, киви, нар, ябълки са богати на витамин С, един от най-мощните антиоксиданти, важен за ставите, и за целия организъм.
 9. Броколи – този зеленчук съдържа много калций, витамините С, К, групата В, калий, желязо, мед, които могат да стопират развитието на артрита, артрозата и други болести.
 10. Зеленият чай потиска процесите на деформация на костната тъкан, ревматодоидния артрит и отстранява възпаленията в ставите.
 11. Пилешко филе, свинско и говеждо месо с хрущяли са богати на белтъчини, нужни за нормалното развитие и функциониране на мускулите, костите, и хрущялите. Желатинът в тях има натурален произход и е панацея за ставите.
 12. Желатинът е отличен продукт за ставите. Той съдържа колаген. Получава се от съединителна тъкан на едър рогат добитък и съдържа 18 незаменими аминокиселини. След 25-годишна възраст синтезът на колаген в организма спада. В резултат с годините ставите стават все по-беззащитни. Колагенът се усвоява добре при наличието на витамин С и желязо.
 13. Бадемите пазят здравето на шийния ставен отдел.