ХРАНАТА, КОЯТО НЕ Е ХРАНА

лв.15,00

Описание

По-добре стой гладен, отколкото да ядеш каквото ти попадне…”

Омар Хайям

Иранският учен и поет Омар Хаям (1048-1131 г.), известен с произведението „Рубаят”, едва ли се е досещал, че след девет века думите му ще бъдат толкова актуални.

В старите добри времена всичките продукти и цялата храна бяха натурални и носеха в себе си само здравословна енергия. Това бяха златни години, когато липсваха химически торове, генетично изменени продукти, консерванти и добавки. Но днес векът е технологичен и химически, век на високите технологии и неконтролируемата реклама, с които става все по-трудно да се определи кои храни са най-вредни за човека.

Всички знаем, че ако престанем да употребяваме най-вредните продукти и храни, нашият организъм ще бъде по-здрав, а борбата с излишните килограми ще бъде по-лека и приятна.

Днес в някои части на планетата хората гладуват, не им достига питейна вода и в буквалния смисъл те загиват, а в други – страдат от преяждане и умират от болести. Ядем твърде много. А нашата храна, въпреки привлекателния си външен вид, не е качествена, а и e доста скъпа.

Учени диетолози, лекари и неравнодушни хора тръбят от всякакви трибуни, че съвременната храна съдържа в себе си компоненти, които убиват човечеството. Но човечеството не се вслушва и повечето хора смятат, че веднъж се живее, и трябва да си угажда.

В България и чужбина се води гореща дискусия и вече е създаден черен списък с най-вредните храни, които не бива да присъстват на нашата трапеза.

  1. Промишлено произведените сосове – на първо място майонезите;
  2. Маргаринът;
  3. Колбасарските изделия, кренвиршите, надениците, беконите, шунките;
  4. Полуфабрикатите – като рачешки рулца и др.
  5. Рибните и месните консерви, пастетите, шпротите и др.
  6. Промишлено произведените торти, бисквити, баници, вафли, бонбони, особено боядисаните.
  7. Сухите смеси за бързо приготвяне – кубчетата бульон, юфките, инстантните пудинги, подправките, сухото мляко , пюретата;
  8. Кисело-млечните продукти с Е-добавки – плодови млека и др.
  9. Сладките газирани напитки.
  10. Разтворимото кафе.