20 РЕДА ЗА НОЩТА НАД БЪЛГАРИЯ

лв.10,00

Описание

НА ПАЗАРА…

Пламен Григоров

Събота е. На пазара съм в Стара Загора. Седнал съм на пейката до чешмичката. Бастунът е хванал ръката ми и не ми дава да мърдам. Слагам си очилата за далечно виждане и наблюдавам хората, които търчат по сергиите. Обичам пазарите, обичам да наблюдавам и хората. Гълчавата е пролетна. Погледът ми спира на продавачите на дръвчета и разсад за домати. Дръвчетата са по 6 лв. бройката, а коренче домат – 1.50 лв. Мисля си за моите градинки и за бастуна, който така и не сенаучи да работи сам.
Но в ума ми са хората. Всички са облечени почти еднакво. Повечето мъже са с анцузи издути на колената и изсулени на задниците им. И жените и мъжете са облечени сякаш със смачкани дрехи закупени от битака. Лицата на всички са намръщени и сурови. Повечето от мъжете са брадясали, а жените са разчорлени. Почти всички си говорят сами и проклетисват някого. Някой, който е виновен за дереджето им, за злобата и нещастието, което излъчват.
Не липсва и лудата. Тя е висока почти два метра. Пренася кашони и всякакви други отпадъци. Разбира се, че си говори сама. Толкова е кльощава, че всеки миг може да се разпадне. Сравнявам я със Света Петка Самарджийска. На няколко пъти преминава край мен и дочувам все една и съща фраза: „Оставете детето… оставете детето…” Луда им работа…
За голяма изненада чешмичката работи и хората се редят на опашка, за да си пийнат водица. Някои си пълнят шишета и кофи. И никой не се усмихва. Не поздравяват. До мен един чичка продава дървени лъжици, издялани от върба. Цената им е според големината – от 2 до 20 лв. Купувам си една лъжица за 4 лв. – по-безопасна е. Чичката също е облечен по биташки. Питам го той ли прави лъжиците? Без да ме погледне, изсумтява, че не е той.
Гледам вече цял час. Не видях нито един усмихнат и добре облечен човек. Тъжни хора. Замислени. С камък в гърдите, а и на шията. Хора с отдавна изгаснала любов както към себе си, така и към другия. Народе??? Кой те вкара в тази центрофуга на грозотата и нещастието?
Явно днес красивите и щастливите не са на Пазара…
17 март, 2019
Стара Загора