ТРЯБВА ЛИ ДА ВЯРВАМЕ НА ПРОРОЧЕСТВАТА НА НОСТРАДАМУС?

Мишел дьо Нострадам, по-известен като Нострадамус, е най-известният ясновидец в световната история. Почти 500 века към неговата личност и пророчества е приковано вниманието на хиляди изследователи, писатели, любители на мистичното и окултното. Дали наистина пророчествата му се сбъдвали?

Нострадамус е роден през 1503 г. в семейството на лекари. Целият му живот преминава в един от тежките периоди в историята на Франция, която се тресе от войни, епидемии, въстания, религиозна нетърпимост, произвол на инквизицията. Затова социалните катаклизми се превръщат в главната тема в произведенията на този човек.

През 1555 г. Нострадамус публикува своите „Центурии“, които  цитират любителите на мистика всеки път, когато в света се случват катаклизми.

Главната особеност на „Центуриите“ обаче е липсата на дати и конкретни имена. Четиристишията – катрени, са толкова мъгляви, че описваните в тях събития могат да се отнесат към различни хора в различни епохи. Дори „пришествието на Антихриста“, за което толкова много пише Мишел дьо Нострадам, може да се отнесе почти към всеки диктатор – от Нерон до Саддам Хюсеин.

Едно от най-известните пророчества на Нострадамус е предсказанието за смъртта на крал Хенрих Втори, която се случила през 1559 г. В катрена е написано:

„Младият лъв ще надвие стария.

На бойното поле в двубой

той ще прониже окото му през златна клетка.

С две рани в една след това той ще умре с мъчителна смърт…“

През 1559 г. Хенрих Втори действително загива на рицарски турнир и много хора повярвали на свръхспособностите на Нострадамус, включително и вдовицата на краля.

Но и в този катрен, както и в останалите, няма никаква конкретика и ако човек пожелае, може да го приложи към всеки двубой или дуел със смъртоносен изход за един от участниците. Дуелите по това време били нещо обикновено във Франция.

Освен това в катрена предизвикват въпроси два момента. Първият,  в момента на смъртта си загиналият крал бил само на 40 години, а противникът му – херцог Монтгомъри, само с няколко години по-млад. Второ, копието на Монтгомъри се забило в челото, а не в окото на краля.

Но на тези неточности никой не обръщал внимание. Мъглявостта и липсата на конкретика са идеалните условия, всяко събитие, което се е случило през последните пет века, да се види като „предсказано“ в катрените на Нострадамус.

Ако искате да научите повече за ясновидци от древността до наши дни, включително и за нашите феномени, търсете книгата на издателство РАСПЕР – „ЯСНОВИДЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОРОЧЕСТВА“

В момента издателство РАСПЕР подготвя второ преработено издание на книгата.

Сега е време да се възползвате от 50-процентната отстъпка на нашите книги, която ще тече до 13 май. Поръчайте на телефоните: 0887490238 и 0884798577. Можете да попълните формата за купуване в онлайн книжарницата http://rasper-bg.com/shop/.

 

Categories: Uncategorized