РЯПАТА Е ПОЛЕЗНА ЗА БЪБРЕЦИТЕ И СЪРЦЕТО

Търсете книгата на издателство „Распер“ – „Корените на здравето и дълголетието“

Предговора на книгата написа Пламен Григоров

Древни писания твърдят, че първото нещо, което  направил Бог, преди да сътвори света, е КОРЕНЪТ.

В корените е заложен смисълът на Сътворението. Ето защо почти всички корени са уникални, целебни и дори вълшебни. Без тях животът е немислим и невъзможен. Те са магмата на живота и в тях са скрити всички тайни на здравето и дълголетието. Остава само да ги опознаем и да разберем как да ги използваме, за да се справим с болестите, за да сме силни и здрави.

В тази книга ще ви запознаем с някои от тях и ако ни се доверите, животът ви ще стане не само по-вкусен, но и ще откриете онези вълшебни еликсири, които не само ще ви позволят да бъдете здрави и мъдри, но и ще ви спестят огромните усилия и средства за купуване на скъпи и безполезни лекарства.

Ряпата е един от най-достъпните кореноплоди, но много хора не я дооценяват и пренебрегват заради лютивия й вкус, благодарение на който тя е толкова полезна.

Ряпата е нискокалорична и е подходяща в диетичното хранене. Освен това тя съдържа биологично активни вещества, сред които синапено масло, гликозиди и органични киселини, на които се дължат нейният силен и лютив вкус. Благодарение на тези вещества, тя може да се използва и вътрешно, и външно – например при болести на гръбначния стълб и ставите; ряпата се смила на кашица или се изстисква сокът от нея и се налага на болните места под формата на компрес, който има сгряващо и противовъзпалително действие.

Етеричните масла и фитонцидите в ряпата повишават апетита. С напредването във възрастта ферментната активност в организма спада и ряпата помага да се подобри храносмилането.

Тя е богата на два вида влакна – неразтворими и разтворими. Неразтворимите – целулозата, засилват моториката на стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища, предпазват от запек и застой на жлъчка. Смята се, че ряпата дори може да изведе камъни и пясък от бъбреците и пикочния мехур, благодарение на неразтворимите хранителни влакна.

Разтворимите хранителни влакна – например пектинът, който се съдържа в ряпата, подпомага обмяната на холестерина и глюкозата в кръвта. Разтворимите влакна помагат да се изведат излишният холестерин и глюкозата от организма и предпазват от сърдечно-съдови болести и диабет.

Сокът от ряпа съдържа голямо количество холин, от който се синтезират фосфолипиди, които присъстват в мембраните на клетките в организма; те имат жлъчегонно действие и намаляват холестерина и предпазват от мастна дистрофия на черния дроб, т.е. от отлагане на мазнини в него.

Ряпата помага да се намали високото кръвно налягане и да се премахнат отоците.

При обостряне на стомашно-чревни болести, язва на стомаха и дванайсетопръстника, сърдечно-съдови болести, например сърдечна недостатъчност, възпалителни заболявания на бъбреците, например гломерулонефрит и др., болести на черния дроб да се избягва употребата на ряпа заради дразнещото й действие.

Когато няма обостряне на тези болести, благодарение на високото съдържание на калий, който се намира в благоприятно съотношение  с натрия, с явно преобладаване на калия, ряпата оказва диуретичен ефект – спадат кръвното налягане и отоците. Затова употребата на ряпа е много полезна за намаляване задържането на течности в организма. По тази причина тя е полезна и при болести на бъбреците.

Най-добре е ряпата да се употребява в пресен вид, защото при термообработка и мариноване, спадат холинът и някои други полезни съединения.

Ряпата може да се настърже и смеси с настъргани ябълки и моркови; може да се добави растително масло и сметана и да се получи отлична здравословна салата.

При упорита кашлица

Три пъти на ден се приема по една супена лъжица сок от ряпа, смесена в пропорция 1:1 с мед или захар.