„АЛФА: НАЙ-СЕКРЕТНОТО ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ НА КГБ“ – ДОКУМЕНТАЛНА КНИГА СЪС СПОМЕНИ НА КОМАНДОСИ ОТ ГРУПАТА, УЧАСТВАЛИ В НАЙ-РАЗЛИЧНИ СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

лв.10,00

Описание

Вълнуващи са спомените на алфовци, участвали в превземането на двореца на Амин в Кабул през 1979 г.

 

Група „А“ от КГБ на СССР (впоследствие Управление „А“ от Федералната служба за сигурност, повече известна под названието „Алфа“) са специалните части за борба с тероризма на Руската Федерация.

 

Групата А  е създадена на 29 юли 1974 година, когато началник на Седмо управление на КГБ е Михаил Милютин. Заповедта за създаването е издадена от председателя на КГБ Юрий Андропов, който започва създаването на подразделение, което да се противопостави на тероризма. Малко по-късно, журналистите дават на отдела ярко и лесно запомнящо се име – „Алфа“. Дотогава просто е наричан – група „А“.

На 9 юли 1974 г. е издаден указът с гриф „Съвършено Секретно“ за създаването на групата за антитерор. Първоначално в новото подразделение влизат само офицери от КГБ, общо 30 души. За първи командир е назначен Виталий Бубенин – Герой на Съветския съюз. Главната задача на новосформираната група е „локализация и пресичане на терористични актове и други особено престъпни посегателства“.

През годините Управление „А“ се намира под шапката на различни ведомства: 1974 – 1991 г. – Управление КГБ при Съвета на Министрите на СССР; Август-Ноември 1991 г. Управление „Охрана“ при президента на СССР; Ноември 1991 – 1995 г. – Главно управление охрана на РФ; 1995 – 1997 г. – Антитерористичен център при ФСБ РФ; 1997 – 1998 г. – Департамент за защита на конституционния строй и борба с тероризма при ФСБ РФ 1998-до наши дни – Център за специално назначение ФСБ РФ В Управление „А“, в Москва служат около 250 души. В тази цифра не са включени намиращите се на щат в трите регионални подразделения – в Краснодар (европейската част на Русия), Екатеринбург (Сибир) и Хабаровск (Далечния изток).