ДАФИНОВИЯТ ЛИСТ: ВЪЛШЕБНИЯТ ДАР ОТ БОГА

лв.15,00

Описание

ДАФИНОВИЯТ ЛИСТ – ВАШИЯТ ДОМАШЕН ЛЕКАР

Когато се сетим за дафиновия лист, си представяме образа на бога на красотата и изкуствата Аполон с лавров венец на главата.

Кой от нас няма в кухненския си шкаф дафинов лист. Кой не познава аромата му. Можем ли да си представим нашата кулинария без него? Много хора вече знаят, че дафиновият лист е и скромен лекар. Уникален и чуден продукт. Ароматът му идва от нашето детство. Достатъчно е да си спомним сосовете, вторите и първите ястия – като таскебап например или винен кебап.

Лавърът има богата история и е вечният спътник на императори и хора на изкуството.

Лавровото дърво (лавър, дафин) – Laurus nobilis,  е вечнозелен храст от семейство Лаврови. Достига до височина 2-6 метра, има изправено стъбло, сиво в долната си част и зелено в горната. Листата му са тъмнозелени, дебели с продълговата форма и издават характерна миризма, когато се разтъркат. Лавърът цъфти през април и май, с белезникаво-жълти цветове, а след тях по женските растения се появяват черни плодчета. Външно дървото прилича на пирамида.Лавърът не издържа на студ. Прието е да се смята, че лавърът живее 100-400 години.

Листата на лавъра се използват в кулинарията, но в умерено количество; те могат да бъдат конесрвант в маринати, сосове, консерви и др. В едно ястие може да се добави половин или един лист на четири порции.

Някога дафиновият лист не се е употребявал като подправка, а само за ароматизиране на водата. С настойка от дафинов лист миели ръцете си преди ядене. Едва в първи век от н.е. започнали да използват дафиновия лист като подправка. С него приготвяли пудинги, десерти, добавяли го в печени ябълки   и сухи смокини. Великият Авицена препоръчвал дафиново масло при болни стави, камъни в бъбреците и жлъчния мехур, нервно напрежение, задух. А Хипократ твърдял, че дафиновото масло помага при спазми, а листата препоръчвал при болки и раждане.