ДОБРИТЕ СРЕЩУ ЛОШИТЕ МАЗНИНИ

лв.10,00

Описание

В края на 50-те години на миналия век ученият Ансел Кейс създаде т.нар. липидна хипотеза за връзката между наситените мазнини, които се съдържат в продуктите от животински произход – краве масло, мас, лой, сланина, и повишения холестерол, който е причината за коронарната болест на сърцето. Тази гледна точка се смяташе за меродавна десетилетия наред. Най-известният застъпник на диетата за намаляване на мазнините в храненето е Нейтън Приткин. Но скоро той открива, че диетата без мазнини предизвиква проблеми, тъй като хората дълго време не могат да я спазват и развиват различни здравословни проблеми: липсата на енергия, трудности в концентрирането, депресия, напълняване и  дефицит на минерали в организма. Приткин успя да се спаси от сърдечни заболявания, но диетата с малко мазнини не го спаси от рака; той разбра, че спартанската диета без мазнини не е полезна за здравето.

Много хора днес ще се изненадат, че почти няма доказателства, че ниското съдържание на наситени мазнини намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания и удължава живота.

Много изследвания през 90-те години на миналия век оспориха липидната хипотеза на Кейс и доказаха, че мазнините от животински произход не са злодеят на цивилизацията.

Нашето детство и младост преминаха под знака на липидната хипотеза. Десетилетия наред публикации в пресата ни съветваха: не яжте краве масло, сланина, свинско месо и пр.  „Избягването на животинските мазнини” съвсем не се оказа ключът към съвършеното здраве.