ЖИЛОВЛЕКЪТ, ГЛУХАРЧЕТО, НЕВЕНЪТ

лв.15,00

Описание

ЖИЛОВЛЕКЪТ – ВЕЧНИЯТ СПЪТНИК НА ЧОВЕКА (НАЙ-ДОБРИЯТ АНТИБИОТИК И АНТИСЕПТИК)

Жиловлекът – Plantago major L е старинно лекарствено растение. Латинското му име произлиза от думата „планта” – подметка, и „агере” – движа се. Американските индианци забелязали, че жиловлекът съпровожда европейците навсякъде и го нарекли „следата на белия човек”. Руснаците го наричат „подорожник”, което показва, че расте край пътищата. Той е многогодишно, типично ливадно растение.

Жиловлекът расте на всичките континенти, от незапомнени времена е влязъл в лекарствената съкровищница на народите от всичките страни. Едва ли има нужда да повтаряме христоматийните истини, че жиловлекът лекува рани, мазоли, натъртвания,  болести на белия дроб, язва на стомаха, черния дроб и бъбреците. Среща се край пътища, в ливади, паркове, градини. Расте дори в тропиците. Той е своеобразен природен антисептик. В България жиловлекът расте навсякъде и ни съпътства от най-ранното ни детство.

Дори хората, които не разбират отрастения, познават глухарчето и знаят, че жълтото цветче се превръща в леко бяло облаче.

Това растение е едно от малкото, които започват да цъфтят в ранна пролет и продължават цъфтежа си до късна есен.  Още щом снегът си отиде, в свободните участъци почва веднага си пробива път глухарчето, което радва окото с жълтите си цветчета. Специалисти твърдят, че съществуват около 1000 вида от растението. То принадлежи към семейство сложноцветни. В Европа то е на голяма почит. В Холандия, Япония, Франция, САЩ и Индия отглеждат цели плантации с глухарче.

В народната медицина невенът –  Calendula officinalis, се смята за едно от най-ценните, чудодейни и универсални растения. Семейството му е Астрови, сложноцветни.  В това семейство влизат още маргаритките, арниката, лайката и белият равнец. Растението вирее в Южна Европа, Средиземноморието, Западна Европа и Предна Азия и стотици години наред има патента на лечебно растение с широк спектър от свойства. Съществуват около 12-20 вида невен. Билката е пренесена от преселници в Северна Америка и там се превръща в любимка на градинарите.

Невенът е едногодишно тревисто растение, със стъбло, високо 20-70 см, долните му листа са лопатовидни, горните – продълговати, цветовете му са жълто-оранжеви.

Думата „календула” произлиза от латинската kalendae, с което римляните показвали, че тази билка расте по земите им през цялата година. Римляните ценели невена заради способността му да сваля високата температура, а хората от средновековието смятали, че той предпазва от чума. В медицината на ранните американци невенът е лекарство против гангрена.