ФУРМИТЕ: СЛАДКОТО ЛЕКАРСТВО НА ПУСТИНЯТА

лв.10,00

Описание

ЗАЩО СУХИТЕ ПЛОДОВЕ МОГАТ ДА

ЗАМЕНЯТ ТАБЛЕТКИТЕ

Сухите плодове са известни на човечеството отдавна. Още в Древния Египет робите събирали за фараона плодове и ги сушели под слънцето. В средните векове сухите плодове били отлична храна по времето на  дългите походи на воините, тъй като пресните плодове не можели да се съхраняват по-дълго.

Вкусът на сухите плодове харесва на много хора. Те могат да бъдат идеалната закуска между храненията – вкусна, полезна и здравословна.

В каменния век мъжете ходели на лов, а жените събирали  треви, корени и плодове за храна, но за съжаление те не можели да се съхраняват дълго. Жените забелязали, че когато плодовете се изсушавали под слънцето, те не били толкова сочни, но били по-сладки и се запазвали за по-дълго време.

Времето, когато жената в каменния век за пръв път започнала да суши плодове на камък под слънцето, може да се нарече начало на хранителната промишленост.

Мореплавателите започнали да пренасят с флотилиите си сухи плодове и вече знаели, че те са източник на много полезни за здравето вещества и че могат да предпазят от редица болести.

Древният лекар освен съществуващите тогава лечебни средства, винаги препоръчвал на болните да се хранят със сухи плодове, които насищали организма не само с полезни вещества, но и активно се борели с болести, а процесът на възстановяването от тях се съкращавал двойно.

В Древния Китай най-ценните подаръци били коприната, съдовете и сухите плодове.Те били задължителен подарък и по времето на сватби. С всеки сушен плод гостите пожелавали нещо на младоженците. Сушената круша символизирала верността между съпрузите, със сухи кайсии им пожелавали увеличаване на благосъстоянието, сушените вишни символизирали нежност в отношенията, пролетен дух и младост,  грижа един за друг. Неслучайно един древен китайски философ казал: “Сухите плодове са онези плодове, които са познали мъдростта.”

В днешното време те са истинска находка за онези, които обичат сладко, защото могат да заменят сладкарските изделия; сухите плодове са богати на въглехидрати – фруктоза, захароза и глюкоза, но съдържат много по-малкокалории от  рафинираната захар.