ЯСНОВИДЦИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОРОЧЕСТВА

лв.13,00

Категория:

Описание

Ясновидците!? Тяхното присъствие в живота на човечеството е неоспоримо. И отричани, и обожествявани те съществуват и са съществували във всички времена. На техните прогнози са се доверявали всички владетели. Нещо повече – понякога ясновидците са били тези, които са управлявали държавата или света. А дали и днес не е така? Едва ли има човек на земята, който да не разказва своята от достоверна по-достоверна история за срещата си с ясновидец. Но въпреки това въпросите остават.

Неслучайно ясновидците са обвеяни с легенди още приживе. Всяко успешно предсказание ражда нова легенда. И истината престава да съществува. На нейно място се възцарява страхът от неведомото и от тайнствените сили, които властват над Вселената и човека.

Историята показва, че понякога човек придобива репутацията на ясновидец, без да направи и една точна прогноза. След това вече е трудно да се отделят фактите от митологията и да стане ясно дали човекът е ясновидец или шарлатанин, каквито са повечето лъжепророци и гадатели. Обикновено броят  на ясновидците се увеличава, когато има търсене – по време на големи промени и обществени катаклизми. Но така или иначе ясновидците във всяко време са играели важна роля в живота на човечеството. Техните пророчества, а най-често лъжепророчества са използвани от властимащите да прокарват своята политика, която преди всичко е насочена към поробването и ограбването на народите.

В Древна Гърция най-прочутият ясновидец е Тирезий, за който няма достатъчно исторически сведения, а има твърдения, че е събирателен образ на древните ясновидци, които играели важна роля в гръцката култура през второто хилядолетие пр.н.е. Тирезий живял преди Троянската война; той открил голямата тайна на Едип и предсказал какви приключения чакат Одисей по пътя за вкъщи. Той познавал езика на птиците и змиите, лесно влизал при боговете и се спускал в преизподнята, за да общува с мъртвите.